Stolthet kommer før fallet

Stolthet kommer før fallet

Som en del av helliggjørelsesprosessen som Gud ønsker å starte med hver enkelt av oss - er en av de første tingene Gud vil gjøre gjennom Den Hellige Ånds kraft, å ta ut eller hindre visse typer negative egenskaper fra å komme inn i våre personligheter.


Uten tvil er en av de største negative egenskaper som Gud vil bevege seg veldig sterkt på, for å hindre det i å komme inn i oss i betydelig grad, eller å bokstavelig talt slå den rett ut av oss hvis den har flyttet for langt opp i våre personligheter, er den negative egenskap av stolthet.

Denne kreftlignende, dødelige og destruktive egenskap, sannsynligvis mer enn noen annen negativ egenskap, har brutt ned flere kongedømmer, ruinert flere imperier, forårsaket mange kriger, ødelagt mange ekteskap, ødelagt mange vennskap og ført flere kriminelle inn i fengselssystemene våre enn alle de andre negative egenskapene kombinert og satt sammen.


Ånden av stolthet må være den absolutte konge av alle de negative og destruktive egenskapene som kan komme inn i våre personligheter - og ingen er trygge og immun mot den.


Alle kristne, unge og gamle, superhellig eller ikke, må holde øye med denne negative egenskapen og gjøre alt de kan for å ikke la denne ånden få fotfeste og gripe inn i deres personligheter og tankegang.

Som du vil se i et av Skriftversene jeg vil liste nedenfor, vil stoltheten alltid komme like før ødeleggelsen og et stort fall. Selv vantro hedninger er klar over denne grunnleggende sannheten fra Bibelen vår.


Å si at "stolthet kommer før fallet" er en universell sannhet forstått av alle. Men så forstått og hatet som denne kvaliteten er av de fleste, underkaster fortsatt folk seg dens destruktive sider med sin fristende og forførende natur, og mange ender opp med å miste alt som et resultat av konsekvensene av å velte seg i den for lenge.


Bare for å nevne det, så tror jeg det er en god form for stolthet og en dårlig form for stolthet.


Mange kristne, etter å ha lest hva noen av versene fra Bibelen har å si om denne giftige egenskapen, prøver å fjerne all følelse av stolthet fra dem og deres liv. Som et resultat ender de med å redusere mye av sin egen naturlige glede i Herren.


Webster's Dictionary, og noen av de andre forskjellige bibelordbøkene, beskriver denne gode slags stolthet som følger:

 • Riktig respekt for seg selv, selvrespekt


 • En rimelig eller forsvarlig selvrespekt


 • Sans for ens egen verdighet og selvverdi


 • Glede eller tilfredshet i ens egne eller andres prestasjoner

Hvis ditt barn kommer hjem og forteller deg at han nettopp har fått karakteren 6 i et fag, vil din første naturlige og instinktive respons være å fortelle dem "hvor stolte" du er av dem om hva de nettopp har oppnådd.


Hvis mannen din kommer hjem og forteller deg at han nettopp har fått en fin forfremmelse og lønn for den gode jobben han har gjort - igjen, vil ditt første naturlige svar være å ønske å fortelle ham hvor stolt du er av ham og hans innsats for å forsøke å gjøre livet bedre for deg og familien.


Dette er den gode typen stolthet. Det er ikke noe galt med å ha denne gode form for stolthet for hva barna dine kan være i stand til å oppnå, og for hva du kan oppnå i ditt eget arbeid for Herren i dette livet.


Jeg tror at Gud selv vil at vi skal ha denne gode form for stolthet over velsignelsene og mulighetene han kan bringe vår vei i dette livet.


Hvis Gud så bare har velsignet deg med et fint nytt hus, er det ikke noe galt med å være stolt av det huset og ønsker å ta vare på det.


Hvis Gud har velsignet deg med et fantastisk ekteskap med en vakker make og vakre barn, er det ingenting galt med å ta stolthet i alle dem og for hva de kan gjøre for Herren i dette livet.


Denne gode form for stolthet som du kanskje har i det faktiske arbeidet du gjør for Herren og med hvilke velsignelser han kanskje vil gi deg i dette livet, hjelper til med å bidra til din egen personlige glede i Herren.


Det hjelper med å gi deg en god følelse av godkjenning, og det hjelper også å motivere deg til å fortsette å presse videre med Herren i alt han har kalt deg til å gjøre for Ham i dette livet.


Men som med alt annet som kan starte bra, er det alltid fare for mulig overskudd. Det som starter som en enkel og ydmyk type stolthet, kan begynne å vokse til noe mye dødeligere hvis en person ikke holder kontroll på det.


En av Den Hellige Ånds 9 frukter er frukten av selvkontroll. Ikke bare må du bruke din egen selvkontroll for å holde et godt grep og lokk på denne egenskapen fra å komme ut av kontroll i din personlighet - men du vil også trenge selvkontrollen til Den Hellige Ånd selv for å hjelpe deg med å holde riktig kontroll over det, spesielt for de som er kalt av Gud, for å bevege seg inn i noen form for lederskap i hans menighet.


I versene jeg vil liste nedenfor, vil du se to nøkkelord som gjentas flere ganger. Disse to nøkkelordene er ordene "stolthet" eller "stolt" og ordet "hovmodig".


Webster's Dictionary, og flere av de forskjellige bibelordbøkene, beskriver den negative typen stolthet som følger:

 • En urimelig høy mening om seg selv


 • Overdrevet selvtillit, forfengelighet


 • Hovmodig oppførsel som følge av arroganse


 • En upassende og overdreven selvtillit kjent som hån og arroganse


 • En synd av holdning og av hjertet og ånden


 • Et oppblåst og fylt ego


 • Skryting og høymodighet


 • En innbilsk følelse av ens overlegenhet


 • Høyt opphøyet i holdning, motsatt fra ydmykhetens dyd

Alt du trenger å gjøre er å sammenligne de to forskjellige settene med definisjoner av den gode typen stolthet versus den dårlige typen stolthet for å se hva de virkelige forskjellene er mellom de to.


Hva som får noen kristne i store problemer med Herren er når de faller og går inn i den andre kategorien nevnt ovenfor.


Det som kan begynne som en ydmyk, rettferdiggjort og rimelig form for selvrespekt for ens egen og ens egen innsats og prestasjoner i Herren, kan raskt forverres og falle ned i den dårlige slags stolthet hvor man begynner å miste all sans for hvem de virkelig er i Herren.


Det andre nøkkelordet du vil se oppført i versene nedenfor, er ordet "hovmodig". Her er hva Webster og noen av de andre bibelordbøkene har å si om denne negative kvaliteten:

 • Viser stor stolthet av seg selv og forakt


 • Forakt eller hån for andre


 • Stolt, arrogant, hoven (forakt eller hånlig)


 • En arrogant ånd

Som du vil se i Skriftversene under, bruker Herren et svært intens og sterkt språk når Han beskriver denne negative kvaliteten. Ikke bare kaller Gud stolthet en virkelig synd i hans syn, men han går et skritt videre og kaller det en virkelig avskyelighet!


Som jeg har sagt flere ganger i noen av mine andre artikler, når Gud Faderen bruker ordet "avsky" for å beskrive hva han tenker om noe - bruker Han det mest ekstreme og intense ord som Han muligens har latt oss alle få vite, uten noen annen mulig tolkning, at vi ikke skal ha noen del av aktiviteten Han beskriver som en avskyelighet. Vi skal unngå det som pesten.


Når Gud legger egenskaper av stolthet og høyhet i denne avskyelighets-kategorien - vet du at Han gir oss alle en veldig alvorlig advarsel om dette problemet.


I Skriftverset nedenfor hvor Gud Faderen forteller oss at stolthet og en hovmodig ånd vil komme før ødeleggelsen og et fall - Gir han oss alle store åpenbaringer.


Historien om vår verden, og hva vi ser på daglig basis over hele verden, viser alt dette oss denne åpenbaringen i sitt aktive virke.

Historien til vår verden er full av tilskadekomne som denne negative og demoniske egenskapen og tankegangen har forårsaket.


Det har bokstavelig talt, og jeg mener bokstavelig talt, helt ruinert og ødelagt kongeriker, land, nasjoner, allianser, bedrifter, ekteskap og gode vennskap.

Sannsynligvis det største fallet som noen gang har skjedd, kommer fra denne negative kvaliteten, og kan ende med å være historien om hvordan Satan falt fra himmelen. Bibelen gir oss bare delvis informasjon om denne historien.

Som du vil se i de tre skriftversene jeg vise deg nedenfor om hvordan Satan klarte å bli kastet ut av himmelen - egenskapen av stolthet var definitivt en av hovedårsakene som førte til hans personlige nedgang i Herren.


Og tenk at han da kunne få en tredjedel av resten av englene til å bli kastet ut av himmelen sammen med ham! Jeg gjentar - en tredjedel av alle englene som bodde med ham i himmelen ble også kastet ut - og de har nå permanent mistet sin plass i himmelen for all evighet!

Det er ikke mer frelsende nåde for Satan og alle disse falne englene. Det å tenke på at de alle ble født og opprettet i dette perfekte himmelske miljøet - og så kaste det helt bort - alt fordi en engel trodde at han bokstavelig talt kunne styrte Gud Den Allmektig selv.


Ikke bare må dette sies å være høyden av ren arroganse og stolthet, men det må også være høyden av ren dumhet!


Som du vil se i et av Skriftversene under, var Satan en av de høyeste av alle englene Gud noensinne har skapt.


Han fikk bokstavlig talt lov til å gå på fjellet av Gud Faderen selv. Han måtte dermed vite hvor fantastisk og hvor mektig Gud Faderen egentlig er, og at det ikke var noen måte at noen noen gang kunne begynne å prøve å styrte ham.


Hvis Gud er allmektig, og det finnes ingen andre gud, så kan selv noen med en halv hjerne trekke ut at Gud ikke kan bli beseiret eller styrtet.


Men Satan var åpenbart blindet av noe annet fra å kunne se denne enkle og logiske sannheten - og at dette noe annet trolig var den stolthet og arroganse som han hadde operativ i ham da han begynte å nå dette punktet uten retur.


Jeg tror at dette er grunnen til at Gud forteller oss i dette verset at stolthetens ånd kommer rett før fallet - at stolthet er det som vil begynne å blinde deg om hva den virkelige sannheten til en sak er.

Et perfekt eksempel på dette i vår nåværende tid og dager må være fallet til Saddam Hussein i Irak. Alt denne mannen måtte gjøre var å la FN-inspektørene fullføre sin etterforskning i sitt land for masseødeleggelses-våpen som aldri ble funnet - og han kunne lett ha beholdt full kontroll over sitt oppbygde, korrupte imperium. Men hans stolthet kom i veien.


Han måtte vise sitt land og resten av verden at han kunne stå opp og utfordre den sterkeste militære makt i verden.


Som et resultat av å la sin stolthet komme i veien og skygge for sin bedre dømmekraft av å gi etter for FN-inspektørene, mistet han bokstavelig talt hele sitt rike på bare noen få dager!


Han gikk bokstavelig talt fra å leve i de mest overdådige og dyre boligkvarterene for å bli funnet på bunnen av et hull i bakken, helt forvirret og ubemannet.


Vi snakker om noen som faller fra den høyeste toppen av et fjell som konge og hersker i et helt land til de laveste dybder som noen muligens kan falle nedi i dette livet - bak gitter i et fengsel og som mister all sin frihet, all hans rikdom og all sin kontakt med sin familie og venner.

Dere har sikkert alle hørt mange predikanter snakke om Josef som går fra grøften til palasset. Saddam Hussein klarte å gjøre det motsatte.


På bare noen få dager gikk han bokstavelig talt fra palasset til grøften, og endte etter sin rettssak opp med å bli henrettet.


Saddam Hussein, Adolph Hitler, Joseph Stalin og alle de øvrige tyranniske og onde diktatorene som noen gang har regjert på denne jorden, vil alle gå ned som viktige historiske lærdommer for oss alle, som viser oss hva stolthet, arroganse og hovmod som kan gjøre med en person og hans liv.


Det vil først fullstendig ødelegge en persons sjel og ånd, og så vil det til slutt ødelegge og ruinere resten av det livet de fortsatt har igjen.


Og så for mange av dem vil de ende opp med å bli kastet inn i det mest forferdelige stedet som er tenkelig når de dør og krysser over - helvete selv, og så til slutt i Ild- og svovelsjøen etter at tusenåret har skjedd, hvor Bibelen sier at røyk av deres plager vil stige for alltid.


Satans fall og alle disse onde herskere i denne verden vil tjene som store eksempler på hvor dødelig stoltheten kan være, og hvordan den helt kan ødelegge en person og dens liv på samme måte som en uhelbredelig kreft kan invadere og angripe en persons fysiske kropp.


Når en kreft har spredt seg for langt inn i en menneskekropp der medi-sinsk behandling ikke lenger kan stoppe det, vil den smittede personen dø kort tid etterpå. Det er nøyaktig på samme måte med stolthetens ånd.


Når stolthet begynner å sive inn i en persons personlighet i en vesentlig grad, må den håndteres og nøytraliseres ved hjelp av Den Hellige Ånd. Hvis ikke, vil den fortsette å vokse og spre seg gjennom personens personlighet og tankegang.


Derfra vil det begynne å sive inn i deres følelser, handlinger og atferd. Og når denne negative egenskapen begynner å manifestere seg i deres handlinger og atferd, så vil deres vurderingsevne begynne å bli uklar.


Og når deres sans for riktig bedømmelse begynner å bli uklar, vil de ikke lenger kunne skille sannhet fra feil.


Den eneste sannheten de vil kunne se er hva de oppfatter sannheten å være, ikke hva Guds virkelige sannhet er, eller hva noen andre kan prøve å fortelle dem hva som er riktig.


De ender til slutt med å bli sin egen lille gud, tenker at de har alle svarene på alt og at hele verden dreier seg om dem og hva de prøver å oppnå og ferdiggjøre. De er ikke lenger villige til å være ansvarlig overfor andre i livet, inkludert Gud selv.


De har glemt og forlatt alle sine sanne venner i dette livet. De har glemt hvor de kommer fra, og de føler at de ikke lenger trenger noe av Guds hjelp eller veiledning for å få dem til hvor de skal.


De er nå helt selvforsynte og tror de bokstavelig talt kan erobre verden gjennom egen innsats og visdom.


Og før eller senere skjer det - de faller - og de ender med å miste alt de har klart å bygge opp gjennom alle disse årene på grunn av sin egen dumhet og ufullkommenhet.


Dette scenariet skjer ikke bare med herskerne i forskjellige land, men i samme scenario beskrives også hva som skjer med konsernsjefer i store selskaper, til ledere, til veiledere, til representanter og til hvem som helst andre i noen form for lederstilling.


Med enhver form for lederskap kommer makt og autoritet, og med makt og autoritet kommer muligheten til stolthet og korrupsjon.

Mange mennesker ender opp med å bli kriminelle i dette livet som et resultat av for mye av den feile typen stolthet som opererer i deres personligheter.


Deres pompøse, arrogante, oppsiktsvekkende, vet-alt-holdninger overbeviser dem om at de er smart nok til å kunne komme seg unna med å bryte enhver lov de ser hensiktsmessig å bryte, bare for å tilfredsstille sine egne lyster og ønsker - selv om det betyr å utføre kaldblodige mord.


Deres oppblåste følelse av stolthet og ego forteller dem at de er for smart til å bli fanget av loven, og så igjen, skjer det.


De blir fanget som følge av sin egen dumhet og ufullkommenhet, og mange av dem kommer aldri til å se dagens lys igjen for resten av deres jordiske liv.

Og alt dette var som et direkte resultat av ånden av stolthet og arroganse de hadde opererende i sine tanker, og om hvordan de tenkte på ting.


Det er derfor Bibelen forteller oss at vi må forvandles ved fornyelse av våre sinn. Vi må lære å utvikle riktig tenkning i vår tankeprosess.


Som følge av at noen av disse menneskene aldri lærer hva de skal tenke riktig om i dette livet, har mange av dem enten dødd før deres tid kan ha vært oppe, eller de har endte med å tilbringe en god del av deres voksne liv bak gitter i en liten celle.


Når Gud Faderen sier at stolthet vil komme før et "fall" - Gir han oss alle en stor advarsel om at noen av disse fallene kan ende opp med å være svært alvorlige. For mange vil det bety en tidlig avgang fra dette livet.


For andre kan det bety en viss tid bak gitter, ødeleggelse og oppløsning av deres ekteskap, eller muligens å miste jobben og den gode lønnen de hadde.

Det er mange forskjellige ting som vi kan "falle" fra. Som kristen må du aldri forlede troen til Gud Faderen med det han personlig gjør med deg og ditt liv.


Hold deg ydmyk og ansvarlig i din vandring med Herren.


Hvis du ikke gjør det, og stolthet begynner å komme inn i din personlighet i en vesentlig grad med Herren - vil Gud komme etter deg for å hindre denne dødelige kvaliteten fra å bli en del av din tankegang og tenkemåte i dette livet.


Jeg har personlig sett Herren slå flere mennesker til bakken når de kom for langt fra ham, og begynte å bli for store for sine sko som følge av at for mye stolthet begynner å sive opp i deres personligheter.


Gud har sine måter å ydmyke og tukte deg, og han vil ikke se på at noen av Hans egne kommer for langt unna ham - særlig i stolthet, arroganse og høyhet. Han har allerede mistet en tredjedel av sine engler til denne dødelige kvaliteten, og Han vil gjøre alt han muligens kan for å ikke miste flere av sine barn til denne dødelige synden og avskyelighet.

Nå er det noen svært kraftige vers fra Skriften som sier deg hva Guds oppfatning egentlig er på denne dødelige synden og avskyelighet.


1. Stolthet er en synd og en avskyelighet


Disse to første versene setter perfekt skapet på plass for oss alle så langt som det Gud Faderen virkelig tenker om denne negative ånden og egenskapen som kan smitte noen av oss når som helst.


Gud sier oss spesielt i disse to versene at enhver som har blitt for stolt i sitt eget hjerte, begår en synd og en avskyelighet i hans syn!


Brenn disse to versene inn i minnebankene dine, og sørg for at du aldri, aldri lar denne dødelige ånden få fotfeste i ditt sinn og hjerte.

 • "Stolte øyne og hovmodig hjerte – de urettferdige lyser synd." (Ordspråkene.21:4)


 • "Herren avskyr den som har et hovmodig hjerte, når tiden er inne, blir han straffet." (Ordspråkene.16:5)

Igjen, Gud Faderen kunne ikke gjøre ting mer tydelig. Ikke bare er stoltheten en bestemt synd i Hans øyne, men Han tar det nå det et skritt videre og kaller det faktisk for en avskyelighet i Hans øyne.


Gud har nå trukket en stor kamplinje i sanden på denne ene negative kvaliteten med måten han har formulert disse to versene på.


Og han lar oss alle vite høyt og tydelig at han ikke vil at noen av oss skal ha noen del av denne ødeleggende ånden, som ikke bare vil ødelegge våre personlige liv her på jorden, men vil også ødelegge og splitte det personlige forhold som vi kan ha med ham.


2. Gud er langt fra de som er stolte


Dette neste verset tar det nå et skritt videre. Ikke bare kaller Gud de som er stolte for en avskyelighet for sine øyne - men dette neste verset vil nå fortelle oss at Gud er "langt" fra de som er stolte. Og når Gud sier at Han blir "langt" fra deg - er du i stor trøbbel!


Hva dette betyr er at ditt personlige forhold til Herren kan bli alvorlig påvirket og muligens kuttet hvis du ikke begynner å se feilene i dine veier med denne dødelige kvaliteten.


Gud vil begynne å trekke vekk fra deg i ditt eget personlige forhold med Ham hvis du ikke begynner å få deg rettet ut med Ham i dette spørsmålet om å bli for stolt i ditt eget hjerte.


Hvis du har falt i noen form for alvorlig stolthet med Herren, har du fortsatt tid til å se feilene dine på din vei og komme tilbake til rettferdighet med Herren.


Gud vil være villig til å tilgi deg helt, hvis du er villig til å se at for mye stolthet har gått inn i ditt sinn og hjerte, og vær så villig til å bekjenne og angre deg fremfor Ham for denne dødelige synden.


Ydmyk deg selv og få denne synden bekjent, tilgitt, og fjernet fra din sjel før Gud er tvunget til å ta noen form for korrigerende handling med deg.


Han vil bare gi deg en viss taulengde å løpe med før han drar deg inn og tar de riktige korrigerende tiltakene, og bokstavelig talt, og jeg mener bokstavelig talt, banker denne dødelige synden og avskyelighet rett ut av din sjel og ånd.


Her er verset som gir oss denne høytidelige advarselen:

 • "Høy er Herren, men han ser den lave og kjenner den stolte på lang avstand." (Salmene.138:6)

Det er ingenting verre som kan oppstå i din vandring med Herren enn å få Ham til å trekke seg vekk fra deg i ditt eget personlige forhold med Ham. Dette bestemte verset gir oss alle en stor advarsel og bør tas veldig, veldig seriøst.


3. Stolthet kommer før fallet


Disse neste to versene vil nå legge pynten på hele kaken med denne ene synden. I tillegg til at Gud kaller stolthet for en synd og avskyelighet i hans syn, og da fortelle oss at Han vil begynne å trekke Seg vekk fra oss i vårt eget personlige forhold med Ham - Han gir oss nå en ytterligere direkte advarsel i disse neste to versene.


 • I det første verset jeg vil liste nedenfor, forteller Gud oss at "Stolthet kommer før sammenbruddet" og en "hovmodig ånd før et fall".


 • I det andre verset sier han at "Før mannen faller, er han stolt i hjertet." Med andre ord kan stoltheten og høyhetens ånd føre til en ødeleggende type fall.

Igjen, Satan og Saddam Hussein er to perfekte og klassiske eksempler på en mann og en engel som helt faller og mister alt de har bygget opp i løpet av deres levetid i himmelen og på denne jorden - og de mistet bokstavelig talt alt de hadde, i bare en sak, kun på noen få dager.


De har begge falt fra toppen av et stort fjell ned til selve bunnen av det samme fjellet.


De har begge gått fra slottet til grøften i et fall! Det er så langt og hvor fort noen kan falle hvis de har operert i stolthet av en viss grad i lengre tid.

Du kan enten velge å klatre til toppen av et fjell som opererer under full overgivelse med Gud Faderen, hvor Han vil være Den som fører deg opp på fjellet ved Hans Hellige Ånd - eller du kan velge å forsøke å klatre opp på fjellet helt på egenhånd, operere med din egen kunnskap, visdom og stolthet.


Jesus har allerede fortalt oss at hvis vi prøver å bygge huset vårt på egen hånd uten noen Guds hjelp eller veiledning, vil vi ende opp med å arbeide forgjeves når alt er sagt og gjort.


Saddam Hussein klarte å bygge opp hele sitt imperium alt etter sin egen innsats og stolthet - men den samme stoltheten endte med å være hans undergang, og han tapte bokstavelig talt alt som tok ham år å bygge opp - og alt gikk tapt i en sak på bare noen få dager.


Hans dramatiske fall er et perfekt eksempel på hva Jesus prøver å fortelle oss med denne uttalelsen. Saddams innsats og prestasjoner i dette livet endte opp med å være totalt forgjeves.

Historien om Satan spesielt burde også fungere som en stor historie-leksjon for oss alle om hva som kan skje med noen hvis stoltheten blir for dypt innblandet i deres hjerte og tankegang.


Hvis en av Guds høyest skapte engler bokstavelig talt kan falle fra toppen av et himmelsk rike hos Gud Den Allmektige selv - da kan noen av oss falle på samme måte hvis vi ikke holder oss på topp i vår vandring med Herren - Spesielt i området med vår helliggjørelse med Herren hvor Han forsøker å forme, tilpasse og forvandle oss til det eksplisitte bildet av Hans Sønn Jesus Kristus.

Spesielt disse to versene må bli husket av alle kristne, da Gud Faderen gir oss alle en stor åpenbaring med uttalelsene som blir gjort i begge disse versene. Her er de:

 • "Stolthet kommer før sammenbrudd, hovmod før fall. Bedre å være ydmyk med de fattige enn å dele bytte med de stolte." (Ordspråkene.16:18~19)


 • "Før mannen faller, er han stolt i hjertet, foran ære går ydmykhet." (Ordspråkene.18:12)

I det første verset forteller Gud oss at det vil være bedre for oss å henge sammen med den mer beskjedne og ydmyke typen mennesker i dette livet, i stedet for å prøve å henge ut med den typen mennesker hvis eneste mål i dette livet er å skaffe seg mer materiell formue og rikdom.


Hvilken formue og rikdom du kan få i dette livet, vil alt råtne og forsvinne i det øyeblikket du dør og krysser over. Ikke en krone vil krysse over med deg etter din død her på jorden.


4. La ingen skryte av å være tilhenger av mennesker


Disse neste 5 versene vil legge seg veldig pent til alle versene som er oppført ovenfor. Hva som skjer med noen når åndens stolthet begynner å gå inn i deres personlighet, er at de da vil begynne å søke etter sin egen herlighet. Det er nå at alt dreier seg om dem og dem alene.


Kristne som har gått inn i denne typen stolthet, vil ikke bare begynne å prøve å stjele herligheten fra noen andre som kan forsøke å konkurrere mot dem - men de vil også prøve å stjele den herligheten som bare skyldes Gud selv!


Disse neste fire versene er igjen, veldig sterke ord og åpenbaring som blir gitt til oss av Herren, med alt det som er til vårt eget beste. Her er de:

 • "...ingen mennesker skal ha noe å være stolt av overfor Gud."                 (1.Korinter.1:29)


 • "Derfor må ingen skryte av å være tilhenger av mennesker..." (1.Korinter.3:21)


 • "Vær ikke vis i egne øyne, frykt Herren og vend deg bort fra det onde! Det blir til helse for kroppen, en styrkedrikk for marg og bein." (Ordspråkene.3:7~8)


 • "For den som er stolt, skal være stolt av Herren. Det er ikke den som gir seg selv anbefaling, som består prøven, men den som Herren anbefaler." (2.Korinter.10:17~18)


 • "Så sier Herren: Den vise skal ikke være stolt av sin visdom, den sterke skal ikke være stolt av sin styrke, den rike skal ikke være stolt av sin rikdom. Men den som vil være stolt av noe, skal være stolt av dette: at han har forstand og kjenner meg. For jeg er Herren, som viser miskunn, rett og rettferd på jorden. Ja, slik vil jeg ha det, sier Herren." (Jeremia.9:23~24)

Alle 5 av disse versene legger det ut veldig tydelig og klart. Vi skal ikke stolte over oss selv eller til noen andre menn og kvinner i dette livet - og vi skal ikke være stolte i våre egne prestasjoner, i vår egen styrke eller i noen av de rikdommer og formuer vi har fått i dette livet. Den eneste personen som vi skal være stolte over i dette livet, er Herren selv.


Det fjerde vers viser det veldig pent når det står at vi ikke skal rose oss selv for våre egne gode gjerninger. Enhver anerkjennelse som vil være av noe betydning og verdi for oss, vil være det Herren vil ønske å rose oss for, ikke hva vi kanskje ønsker å rose oss for, eller hva noen andre kanskje vil rose oss for.


Med andre ord, den eneste personen du virkelig bør prøve å imponere og søke god-kjenning fra i dette livet, er Gud selv, siden Han vil være den eneste som vil dømme og belønne deg når alt er endelig sagt og gjort i livet ditt.


Det er egentlig ganske utrolig hvor mange mennesker i vårt materialistiske, grådige og selvsentrerte samfunn som bare jobber og lever for hva ære, berømmelse og beryktethet de kan få fra andre mennesker i dette livet, i stedet for å prøve å jobbe direkte for Gud og Hans Godkjenningssegment for hva de gjør med sine liv.


5. Hold deg ydmyk i din vandring med Herren


Hvis Gud Faderen ikke vil at vi går med noen form for dårlig stolthet som opererer i våre personligheter, så hva ville være det motsatte av å ha denne typen dårlig stolthet? Disse neste 4 versene vil fortelle deg det.


Alle 4 av disse versene forteller oss at vi skal være kledd med ydmykhet, at ting skal gjøres med mildhet i sinnet, og at vi skal ydmyke oss selv i Hans syn og under den mektige hånden til Guds Faderen.


Med andre ord må vi alle lære å gå med en ydmyk ånd og en ydmyk tankegang i våre tanker og i våre handlinger mot oss selv, mot Gud og mot alle andre mennesker.


Her er 4 veldig gode vers fra Herren som gir oss denne åpenbaringen:

 • "Dere unge skal underordne dere de eldste. Og alle skal dere være kledd i ydmykhet mot hverandre. For Gud står de stolte imot, men de ydmyke gir han nåde." (1.Peter.5:5)


 • "Gjør ikke noe av selvhevdelse og tom ærgjerrighet, men vær ydmyke og sett de andre høyere enn dere selv. Tenk ikke bare på deres eget beste, men også på de andres." (Filipperne.2:3~4)


 • "Ydmyk dere for Herren, så skal han opphøye dere."  (Jakob.4:10)


 • "Ydmyk dere da under Guds mektige hånd, så han kan opphøye dere når tiden kommer. Kast all deres bekymring på ham, for han har omsorg for dere." (1.Peter.5:6~7)

Legg merke til at hvis du er villig til å gå med denne slags ydmyk ånd i dette livet, vil Gud løfte deg opp og ordentlig opphøye deg til en viss grad når tiden er riktig.


I den typen av materialistisk, grådig og konkurransebaserte verden som mange av oss er tvunget til å leve i, i dag, er det å prøve å utvikle en ekte ånd av ydmykhet en høy orden.


Men Gud Faderen, gjennom Den Hellige Ånds helliggjørende arbeid på innsiden av dere, kan arbeide denne form for en ydmyk ånd i din personlighet hvis du er villig til å jobbe med Ham på det. Dette kan gjøres, selv i den type konkurranse-baserte verden vi lever i i dag hvis du virkelig vil at Gud skal hjelpe deg på dette området.


6. Satans fall


Som jeg sa på toppen av denne artikkelen, må sannsynligvis det største tilfellet av noen som faller fra denne dårlige slags stolthet som opererer i deres personligheter, være Satan selv.


Versene jeg vil liste nedenfor gir oss bare delvis informasjon og kunnskap om hva som faktisk skjedde. Vi må vente til vi kommer til himmelen for å få resten av denne historien.


Men disse skriftversene gir oss nok informasjon til å få en grunnleggende forståelse av hva som skjedde i hans historie, og det som førte til at han helt og fullt skulle falle fra nåden i første omgang med vår Herre og Frelser.


Når du virkelig stopper og tenker på denne falne engelens historie, er det virkelig utrolig!


Å tro at Gud Faderen ga ham og resten av disse falne engler en sjanse til å bokstavelig talt leve i Sin tredje himmel hvor han lever selv, sett i forhold til hva menneskeheten må gjennomgå.


Vi lever alle for å prøve å komme inn i denne himmelen. Satan og resten av disse falne englene ble alle født inn i denne perfekte himmelen. De hadde det helt fra begynnelsen - og allikevel greide de å spolerte det!


De hadde Gud, de hadde sin perfekte himmel til å leve og jobbe i, og de hadde heller ingen andre korrumperende påvirkninger som forsøkte å komme imot dem før Satan valgte å rebellere mot Gud Faderen etter en viss tidsperiode.


Det som vil være veldig interessant å finne ut, er hvor lang tid det tok før Satan begynte å korrumpere i sin personlighet, med ånden av stolthet og lyst som gjorde at han ønsket å prøve å rebellere mot Gud.


Tenk at alle disse falne englene hadde en lik sjanse og mulighet til å klare seg i dette perfekte himmelske miljøet. Alt de måtte gjøre var å holde seg i skinnet, forbli ydmyke og ansvarlige i deres vandringer med Herren, gjør ting Guds vei og holde seg unna trøbbel - og de kunne alle ha levd lykkelig til enhver tid for all evighet i dette perfekte himmelske paradiset.


Men uansett grunn var alt dette ganske enkelt ikke nok for noen av dem. De måtte ha alt, og Satan viste tilsynelatende en form for et nytteløst forsøk på å heve og opphøye seg over Guds trone selv.


Siden de alle bodde i Guds nærvær i denne tredje himmelen for hvem vet hvor lenge - måtte de alle vite at det ikke var noen annen gud eller gud i eksistens, og at denne ene og eneste Gud var allmektig og at han ikke kunne bli bokstavelig talt veltet.


Å ha denne typen kunnskap helt fra begynnelsen, og deretter å friste sine evige skjebner ved å forsøke å styrte denne ene og den eneste, Den Allmektige Gud, er helt umulig å forstå.


Enten Satan og alle disse englene var bare dumme til å begynne med, eller stolthetens ånd var så blendende for dem, at de ikke lenger kunne se sannheten i visse saker, og at de trodde dermed at de hadde en reell sjanse til å kunne bokstavelig talt styrte vår Gud.


Jeg må tro at disse falne englene hadde den initiale intelligensen og kunnskapen til å begynne med for å kunne forstå fullt ut hvordan det store bildet var, at alt var satt opp med Gud Faderen. Jeg tror ikke de startet med noen form for stor dumhet om de skulle være istand til å kunne se denne åpenbare sannheten.


Men et sted underveis entret stoltheten inn, og når den gjorde det, begynte den å blinde og ødelegge dem. Og når korrupsjonen begynte å finne sted i deres egne naturlige personligheter, tok det ikke lang tid før funksjonsfeilen fikk dem til den mørke siden, for deretter å forsøke å styrte Herren.


Som følge av denne forræderske og opprørske handlingen hadde Gud Faderen ikke noe annet alternativ enn å kaste alle disse avskyelige englene ut av Hans nærvær for all evighet - for aldri å bli gitt en annen sjanse til å kunne komme tilbake!


Bare stopp og grunne og tenke på de evige konsekvensene av denne ene engelens opprør mot Gud - å være for alltid forvist fra det eneste miljøet de nok hadde kjent. Og alt dette skjedde som følge av en engels feiling med å holde sin handling sammen med Herren!


Uansett grunn, Satan lot stoltheten og arrogansens ånd sive inn i hans tankegang og måte å tenke på.


Og når denne ånden av stolthet og arroganse kom til å begynne å blinde ham for det store bilde av sannheten de alle levde med - så var det bare et spørsmål om tid før han ville bokstavelig talt bestemme seg for å handle på det og gå for all makt og rikdom for seg selv.


Og en gang gjorde han sitt endelige og dødelige trekk med Herren, det skulle bli det. Gud trakk pluggen, og han, og alle de andre englene som prøvde å rebellere med ham, ble alle kastet ut av dette perfekte himmelske miljøet. Satan og resten av de falne englene som opprørte sammen med ham, er nå tapt for all evighet - og deres endelige destinasjon vil være ild- og svovelsjøen der de alle vil bli kastet inn på slutten av tusenårsriket med Jesus.


Tenk at katalysatoren som førte til at alle disse hendelsene skulle oppstå, var stoltheten! Det er derfor Herren spesifikt forteller oss i de ovennevnte vers at stolthet kommer før fallet - og i dette tilfellet snakker vi om det mest ekstreme slags fall som er tenkelig - fallet fra himmelen selv uten sjanse til å kunne komme tilbake!

Dette er grunnen til at alle kristne må ha full kontroll på denne spesielle negative egenskapen.


Hvis ånden av stolthet kan ta ut en tredjedel av hele engleskaren fra den tredje himmelen der Gud lever - så kan den gjøre akkurat det samme mot oss alle som bor på denne forbannede jorden. Og vi ser det skjer hver eneste dag her nede på denne jorden.

Dag inn og dag ut, har noen latt ånden av stolthet få det beste av dem, de begår mord, ran, utroskap, tyverier, svindel, bedriftssvindel og dårlig forvaltning av verdier og penger osv.


Som et resultat av at ånden av stolthet helt blinder dem, tror de at de er helt berettiget til å begå noen av disse onde handlinger til å begynne med.


Og så tror de at de er for smarte til å bli fanget av straffesystemet. Og noen vil alltid komme seg unna med noen av disse forbrytelsene og aldri bli fanget av loven i dette livet. Men så glemmer de en enkel liten ting.


Det vil bare være et spørsmål om tid før de fysisk dør og krysser over - og når de gjør det, må de alle møte Gud Faderen selv for en personlig dom.


Og for mange av dem vil denne dommen forårsake det største fallet til alle hvis de ikke har blitt frelst før de døde - faller inn i helvetehullene og så til slutt faller de i ild- og svovelsjøen etter tusenårsstyre er over, hvor de der vil tilbringe resten av deres evige liv med Satan og resten av hans falne engler.


Å se på denne typen scenario spille seg ut, dag inn og dag ut, er bare kvalmende. Å tro at så mange av disse menneskene har blitt så blinde av sin egen stolthet og arroganse at de ikke lenger vil høre på Gud eller noen andre som kanskje vil prøve å hjelpe dem ut. Det er ikke til å tro!


Her er de to viktigste versene fra Det Gamle Testamentet som gir oss denne historien om Satan og hvordan han klarte å falle helt fra Gud Faderens kjærlighet og nåde.


Det tredje verset er fra Åpenbaringsboken, som vil fortelle oss at en tredjedel av de himmelske englene også ble kastet ut med Satan.

 • 1...Du var et bilde på det fullendte, fylt av visdom, fullkommen i skjønnhet. I Eden, Guds hage, holdt du til. Du var dekket av alle slags dyre steiner: rubin, topas og diamant, krysolitt, onyks og jade, safir, turkis og smaragd. Forgylte kunstverk var dine trommer og fløyter, gjort i stand for deg den dagen du ble skapt.


Du var en salvet kjerub, et vern. Jeg innsatte deg, du holdt til på Guds hellige fjell, blant glødende steiner vandret du. Du var hel i din ferd fra den dagen du ble skapt, til det ble funnet urett hos deg.


Din store handel fylte deg med vold, og du tok til å synde. Da støtte jeg deg bort fra gudefjellet og gjorde ende på deg, du vokter og kjerub blant glødende steiner.


Ditt hjerte ble hovmodig fordi du var vakker, du ødela din visdom og din prakt. Da kastet jeg deg til jorden, jeg stilte deg fram for konger så de kunne se på deg.


Med stor skyld og med urett i handel vanhelliget du dine helligdommer. Jeg sendte ild, og den fortærte deg. Jeg gjorde deg til aske på jorden rett for øynene på alle som så deg. Alle som kjente deg blant folkene, gyser. Et skremsel er du blitt,  du er borte for alltid." (Esekiel.28:12~19) • 2. "Du har falt fra himmelen, du morgenstjerne, morgenrødens sønn! Du er slengt til jorden, du som seiret over folkeslag.


Det var du som sa i ditt hjerte: «Til himmelen vil jeg stige opp, høyere enn Guds stjerner reiser jeg min trone. Jeg tar plass der guder samles, på fjellet lengst i nord. Jeg vil stige opp på haugen av skyer og gjøre meg lik Den høyeste.» Men til dødsriket er du støtt ned, lengst ned i den dypeste hulen.


De som ser deg, stirrer på deg, ser grundig på deg: «Er dette den mannen som fikk jorden til å riste og konge-rikene til å skjelve, som gjorde verden til en ørken og la byene i grus, som aldri lot fanger vende hjem?»" (Jesaja.14:12~17)


 • 3. "Også et annet tegn viste seg på himmelen, en stor, ildrød drage med sju hoder og ti horn. På hodene hadde den sju kroner. Halen rev ned en tredjedel av stjernene på himmelen og kastet dem ned på jorden. Dragen stilte seg foran kvinnen som skulle føde, for å sluke barnet så snart det var født." (Johannes.åpenbaring.12:3~4)

Satan ble kalt Lucifer før han gjorde opprør og ble kastet ut av himmelen. Lucifer betyr «lysbærer». Navnet Satan betyr "motstander." Som følge av hans fall fra himmelen, går Satan fra å være en lysbærer, salvet kjerub til å være en fiende til Gud, Den Allmektige selv!


Legg merke til at Satan ikke ble født ond eller slem. Det første verset sier at han var fullkommenhetens segl, at han var full av visdom og perfekt i skjønnhet og perfekt i hans veier fra den dagen han faktisk ble skapt av Gud. Bibelen forteller også at han bokstavelig talt fikk lov til å gå på Guds berg selv, og at han kunne ha vært i stand til å gå svært nær der hvor Guds faktiske trone befinner seg.


Og så skjedde det - synd og ondskap ble funnet i ham. Bibelen forteller oss ikke hvor lenge det var fra den tiden han gikk rett med Gud til han begynte å synde og overtre.


Syndens natur ser ut til å ha hatt noe å gjøre med handelsmulighetene som Herren må ha gitt til ham. Ovennevnte vers forteller oss at på en eller annen måte begynte volden å vokse i ham som et resultat av overfloden fra disse handelsmulighetene.


Ordet "overflod" forteller oss at Satan må ha vært veldig lønnsomhet med disse handelsmulighetene. Min gjetning er at all denne formuen og suksessen må ha begynt å gå til hodet hans.


Den aller første delen av det første verset sier at han var dekket av dyrbare og verdifulle steiner, og så fortsetter det å si hva hver av disse steinene var.


Han gikk således i en slags betydelig rikdom og velstand. Dette verset forteller oss også at han hadde et visst antall helligdommer under hans regjering, som det sier at han da endte med å ødelegge et visst antall av sine egne helligdommer ved noen av de synder og misgjerninger han begikk.


Foruten å la noe av denne rikdommen og velstanden begynne med å si det beste om ham, forteller det første verset oss at stoltheten definitivt begynte å gå inn i ham når det står at hans hjerte ble "løftet opp" på grunn av hans skjønnhet. Fra den posisjonen sier det at hans visdom begynte å bli "ødelagt" - og alt dette begynte å skje som følge av den første "prakten" han gikk inn i.

Sett alt dette sammen, og det ser ut til at Gud Faderen velsignet denne engelen sterkt med en lønnsom handelsvirksomhet og en betydelig mengde rikdom og velstand. Men som et resultat av all denne betydelige overflod begynte stoltheten å komme inn - og han begynte å fokusere og konsentrere seg for mye om sin egen skjønnhet, kunnskap, visdom og sin egen strålende prakt.

Det andre verset tar oss et skritt videre inn i det som så skjedde. Det var ille nok at Satan begynte å korrumpere ut ifra all formue og velstand som Gud først hadde velsignet ham med.


Men da måtte han se om han kunne begynne å utvide og berike sitt eget personlige territorium. Og hva forsøker han å målrette seg mot - Gud Den Allmektige selv!


Ordlyden i andre vers forteller oss at Satan bokstavelig talt ønsket å opphøye sin egen personlige trone over Guds trone. Og ikke bare ville han personlig opphøye sin trone til denne uoppnåelige høyden, men da sier det at han ønsket å "være som" Den Høyeste Gud selv!


Ikke bare snakker vi om et totalt, fullstendig og åpent opprør mot Gud - men nå snakker vi fullstendig og ubetinget blasfemi mot Herren, for å bokstavelig talt tenke at han kunne bli som Gud selv!


Og snart kommer Satan til dette punktet med ingen retur med Herren og at han da blir kastet rett ut av himmelen! Det første verset forteller oss at Satan ble kastet ut av himmelen som en "ondskapsfull ting" og at han skal være "borte for alltid".


Med andre ord eksisterer ikke Satan lenger i Guds øyne. Han er nå helt tapt for alltid, og han vil aldri noen gang ha en sjanse til å komme tilbake til Herren og Frelserens gode nåde.


Når Gud Faderen sier at du ikke lenger eksisterer i hans øyne, sier han at du skal være "borte for alltid" - Gud uttaler den mest ekstreme dommen han muligens kan på et skapt vesen.


Og å tro at denne skapte engelen gikk fra å være en vakker, vis, perfekt og salvet kjerub til å bli kastet rett ut av himmelen med Gud som fortelle ham at han ikke lenger vil eksistere i hans øyne.


Vi snakker om en skapt engel som faller fra en av de høyeste fjelltoppene som noen kunne håpe å gå på ned til det laveste nivået som noen kan kastes ned i.


På denne tiden tillates Satan fortsatt å streife rundt i luften i den andre himmelen. Men når Jesus kommer tilbake for å sette opp sitt tusenårsrike, vil Satan først bli kastet inn i det som kalles en bunnløs grop.


Og så når tusen år etter at tusenårsriket er avsluttet, vil Satan bli kastet inn i ild- og svovelsjøen, hvor han da vil forbli for alltid med resten av sine falne engler og resten av all ufrelst menneskehet som noen gang har levd.


Og ikke bare klarte Satan å bli kastet ut av den tredje himmelen, men det tredje verset ovenfor forteller også at han på en eller annen måte klarte å få en tredjedel av englene til å bli kastet ut med ham når det står at halen hans " trakk "en tredjedel av stjernene fra himmelen og kastet dem ned på jorden.


Jeg tror nøkkelordet å fokusere på er ordet "trakk" - at Satan på en eller annen måte klarte å trekke en tredjedel av disse englene inn i sin plan for å prøve å opphøye seg selv og sin egen personlige trone over Guds trone.

Å tro at denne høyt intelligente og vakre engelen kunne korrumpere til i en så ekstrem grad hvor han trodde han kunne bokstavelig talt styrte vår Gud Faderen - og da å tro at han kunne forsøke å bli akkurat som Ham - må være den største feilberegning og blunder ethvert skapte vesen har noensinne gjort.


Jeg klarer ikke etter beste evne å forstå hvordan Satan kunne bli så blindet  og så villet til å tro at dette engang var en mulighet til å begynne med.


Når du har undersøkt og analysert alle de ovennevnte fakta om denne engelens undergang, kan det ikke være noen tvil om at stolthetens ånd har hatt en stor rolle i hans egen personlige korrupsjon og til slutt undergang.

Jeg tror at hans ånds stolthet var så blendende og så forvrengende i hans syn på det store bildet, at han bokstavelig talt trodde han kunne komme seg unna med sitt forsøk på å styrte Herren selv - mye på samme måte som Saddam Hussein trodde han kunne stå opp og engasjere seg med den sterkeste militære makt i verden.


Igjen, en annen stor feilberegning og blunder som er et resultat av stolthetens ånd, som totalt blendet ham om hva den virkelige sannheten var som stirret ham rett i ansiktet.


Jeg tror at dette er grunnen til at Gud forteller oss i de ovennevnte versene at ånden av stolthet, høyhet og arroganse kommer rett før fallet og ødeleggelsen av ens eget personlige liv.


Konklusjon


Ånden av stolthet kan ikke bare komme etter og entre de som jobber i høyere stillinger med lederskap og autoritet, men den kan også komme etter og entre noen andre - inkludert enhver kristen. Kristne må spesielt passe seg for denne dødelige og smittsomme fienden.


Hva som skjer med enkelte kristne etter at de først blir frelst og begynner å vokse i Herren, er at noe av denne nye kunnskapen og makten begynner å gå til hodet på dem.


Plutselig begynner de å se "ned" på vantro som ikke er frelst, og andre kristne som ikke vandrer i samme kunnskapsnivå de vandrer i. Plutselig begynner de å føle seg "overlegen" noen andre. De begynner å tenke at de har alle svarene på alt og at de aldri tar feil.


Og før de vet det, har de løftet seg opp på en plattform, og de ser nå "ned" på resten av verden.


De har nå blitt deres egen lille gud, hvor alt dreier seg om dem og deres egne agendaer. Plutselig trenger de ikke lenger å lytte til Den Hellige Ånds ledelse.


De begynner å bli så selvforsynte i sin egen tunnelvisjon, at de trenger ikke lenger Herren eller noen andre til å fortelle dem hva de skal gjøre med deres liv eller hvordan de skal leve det.


De begynner å ignorere og trekke seg bort fra Den Hellige Ånds overbevisninger. Deres ego og stolthet kan ikke lenger takle noen form for konstruktiv kritikk, selv om den konstruktive kritikken kommer direkte fra Herren selv. Og før de vet det, har de mistet all kontakt med sine virkelige venner, sammen med Gud selv trekker de seg bort fra dem og lar dem kjøre så langt de vil.


Og så skjer det. Med alle deres gode støttestrukturer som nå er borte med Gud, og deres virkelige venner trekker seg tilbake fra dem, kommer deres egne ufullkommenheter til slutt opp i dem, og korthuset deres kommer plutselig til å krasje ned på dem, og de ender med å tape alt.


For noen vil det bety tap av deres ekteskap og gode venner. For andre vil det bety tap av gode jobber eller menigheter hvor de hadde gått med Herren.


Denne typen scenario kan spille seg ut over alle samfunnslag. Du ser denne typen scenario forekomme i ekteskap, vennskap, og på alle nivåer og segmenter på arbeidsplassen.


Grunnen til at så mange av deres gode venner vil begynne å forlate og gi dem opp, er fordi ingen ønsker å være rundt noen som opererer i høyere nivåer av denne ånden.


Ingen ønsker å være rundt noen som alltid ser ned på dem og prøver å få dem til å føle seg mindreverdig hele tiden.


Hvis Gud selv vil begynne å trekke seg bort og bli "fjern" fra en stolt person som et av de nevnte skriftversene forteller oss - så kan du satse på at de fleste som ikke er underdanige dørmatter, vil ha nøyaktig samme type reaksjon.


Det er derfor ånden av stolthet er en slik morder. Den dreper alle og alt som forsøker å komme seg nær den.


Og den dødelige tingen med ånden av stolthet er hvor sakte og metodisk den kan begynne å jobbe seg opp i en persons tankegang og personlighet.


Satan ble ikke født med den høye stoltheten som til slutt førte til hans undergang. Denne typen stolthet ble bygget opp i ham over en viss tidsperiode.


Hvor mange av oss har ikke sett at folk begynner på sin stige for å lykkes med Herren med svært ydmyke og underdanige ånder, og så plutselig halvveis opp i den stigen, stoltheten begynner å komme inn - og nå trenger de ikke lenger Gud eller noen av de andre gode støttende forholdene de har hatt med sine ektefeller, barn og gode venner.


Denne typen crash kan ikke bare skje med de som jobber i de høyere stillingene for ledelse og autoritet i dette landet, men det kan også skje med alle andre, uansett hvilket nivå av samfunn de bor og jobber i.


Ingen er immun mot denne dødelige fienden, spesielt i den type verden vi lever i i dag, hvor jakten på penger, makt, og berømmelse er det eneste som noen mennesker tenker på og jager etter.


Fallet til noen av de store selskapene i vårt land er et annet godt eksempel på ånden av stolthet i full drift og de ødeleggende virkningene det kan ha på alle som er nær det.


Mange har mistet alle sine livs besparelser i noen av disse selskapene som et resultat av grådighet og stolthet som fungerte i noen av konsernsjefene i disse selskapene.

Det er derfor Herren virkelig ringer med alarmen på den måten han har formulert alle disse versene på.


Når Gud Faderen sier at stoltheten skal komme rett før et fall - vet du at han prøver å gi oss alle en stor advarsel om at denne dødelige ånden må legges død i sine spor før den får en sjanse til å pakke inn seg selv rundt vårt sinn og tankegang.


Ånden av stolthet må behandles veldig tidlig før den begynner å vokse seg for langt og for stor inn i vår tankeprosess.


Dette er grunnen til at Herren virkelig legger vekt på at hver eneste kristen inngår denne helliggjørelsesprosessen med Ham, slik at Den Hellige Ånd kan begynne å ta kontroll og hjelpe deg å holde deg på toppen av spillet ditt mens du fortsetter å vokse i nåde, kunnskap, makt, tjeneste og velsignelser fra Herren.


Gud velsignet Satan med utrolige mengder rikdom og autoritet - og se hva som skjedde - han kunne ikke være ydmyk og takknemlig for de velsignelsene.


Og en gang begynte han å ta øynene fra den virkelige kilden, Gud Faderen, da begynte han å se på sin egen skjønnhet og på egen visdom, bokstavelig talt til det punktet at han trodde han kunne bli som Gud selv.


Selv om vi alle kan se på denne historien fra utsiden og lurer på hvordan noen kunne ha vært så dumme å tro at de kunne bli som Gud selv eller for å prøve å bokstavelig talt styrte ham - innse at når denne ånden får et fast fotfeste i tankene dine og din tankeprosess - den har en svært subtil måte å kunne endre og forvri ditt syn og din oppfatning av virkeligheten.


Og når den har vokst til noen form for full virkeliggjøring i tankegangen din, kan du bli helt blind for all form for ekte sannhet.

Jeg vil forlate deg med et veldig godt vers som setter alt dette i riktig perspektiv. Dette verset forteller oss at vi ikke skal "skryte" av morgendagen fordi vi ikke har noen anelse om hva som vil skje med oss i morgen.


Og ikke bare har vi ingen anelse om hva som skal skje med oss i morgen - vi vet ikke engang hva som skal skje med oss de neste to minuttene, mye mindre hva som skal skje med oss i de neste 24 timer.


Som følge av forbannelsen til Adam og Eva som fortsatt er i full drift på denne jorden, må vi alle leve med en viss usikkerhet i dette livet, uten å vite når eller hvordan vi skal dø, uten å vite når vi kan bli syk eller være involvert i en stygg ulykke, eller aldri vite når vi kan miste vår jobb eller vårt ekteskap.


Enhver av oss kan når som helst kan bli rammet av et torpedo-skudd rett fra selveste helvete.


Dette ene grunnleggende faktum alene bør bidra til å holde hver og en av oss helt ydmyke og ansvarlige i vår vandring med Herren. Det er bare ved Gud Faderens nåde, kraft og beskyttelse at vi selv kan begynne å klare det gjennom dette livet i ett stykke. Det er derfor Jesus har fortalt oss at uten ham kan vi gjøre absolutt ingenting i dette livet!


Her er et annet godt vers til å brenne inn i minnebankene dine.

 • "Pris deg ikke lykkelig over morgendagen, for du vet ikke hva den vil bringe. La en annen prise deg lykkelig, ikke din egen munn, en fremmed, ikke dine egne lepper." (Ordspråkene.27:1~2)

Igjen gir Den Hellige Bibelen oss alle utrolige åpenbaringer og kunnskaper om hvordan vi skal gå og leve i dette livet, med alle versene satt sammen på bare dette emnet.


Tilbake til artikkelsamlingen innsikt

KONGENES KONGE, JESUS KRISTUS.

InnsiktStikkord index


Artikkel index


Lese forslag


Mest lestSøk i våre artikler

Bibelvers etter Tema

Artikkel utvalg


Positiv tenkning


Satan`s store løgn


Vitnesbyrd - Narkotika, New Age og Demoner


Når frykt styrer livet ditt


Alt du trenger å vite om faste


Befrielse fra satanisme


Gud vil hjelpe deg med dine syndområder


100+ Spørsmål & Svar om Åndelig Krigføring


Hvordan gjenkjenne symboler på demonmakt?


Farene ved Hypnose


Farene ved Automatisk skriving


Gud vil støtte

deg fullt ut!


Når Gud føles langt

borte fra oss


Død og Liv er i

Tungens Makt


Kristne og

internettPornografi


Positiv tenkning


Satan`s store løgn


Vitnesbyrd - Narkotika, New Age og Demoner


Når frykt styrer livet ditt


Alt du trenger å vite om faste


Befrielse fra satanisme


Gud vil hjelpe deg med dine syndområder


100+ Spørsmål & Svar om Åndelig Krigføring


Hvordan gjenkjenne symboler på demonmakt?


Farene ved Hypnose


Farene ved Automatisk skriving


Gud vil støtte

deg fullt ut!


Når Gud føles langt

borte fra oss


Død og Liv er i

Tungens Makt


Kristne og

internettPornografi


Positiv tenkning


Satan`s store løgn


Vitnesbyrd - Narkotika, New Age og Demoner


Når frykt styrer livet ditt


Alt du trenger å vite om faste


Befrielse fra satanisme


Gud vil hjelpe deg med dine syndområder


100+ Spørsmål & Svar om Åndelig Krigføring


Hvordan gjenkjenne symboler på demonmakt?


Farene ved Hypnose


Farene ved Automatisk skriving


Gud vil støtte

deg fullt ut!


Når Gud føles langt

borte fra oss


Død og Liv er  i

Tungens Makt


Kristne og

internettPornografi


Troens Bibelvers

Bli oppmuntret


Lev et Godt og Rettferdig liv fremfor Herren


Hvordan bli fylt med Den Hellige Ånd


Lev godt i Den Hellige Ånd


Lydighet mot Herren


Tilgivende Bibelvers


Familiens Bibelvers


Tolkning av

Matteus 12:45 - Demoner


Synden av Utroskap


Kampbønn for å bryte Demoners juridiske rettigheter


Kampvers 

mot demoniske angrep


Kampvers fra Bibelen


Synderens Bønn


Det grunnleggende om evig frelse


Du har Guds Kraft til å vitne


Faller i ånden som kommer   fra Gud?


    Hvordan bedømme om et Ord er fra Herren


Hva er bønn


Søk Herren


Gud gjør ikke

forskjell på folk


Du er hva du tenker


Nå som jeg er frelst

hva gjør jeg så?


Å bli forvandlet ved å

fornye ditt sinn


Søk etter Guds kunnskap


Be om frelse for

dine nære kjære


Den fullstendige

overgivelsen


Kunnskap og visdom vil hjelpe

å holde deg trygg


Hva er dåpen i

Den Hellige Ånd


Helliggjørelse


I mange rådgivere er det sikkerhet


Den falske doktrine

av universalisme


Søk etter

Guds kunnskap


Den Hellige Ånd

er vår hjelper


4 nivåer av åndelig

krigføring mot

demoniske ånder


Vokse i Guds kunnskap


Prøvelser og trengsler

testing av din tro


Bruk kunnskapen som

Gud vil gi deg


Jezebels Mest

Typiske Kjennetegn


Guds folk er ødelagt av

mangel på kunnskap


Beordre demoner om å tre tilbake så du kan

vitne riktig for noen


All kunnskap og visdom

kommer direkte fra Gud


Jezebels ånd


Kunnskap og visdom er

bedre enn alle materielle

ting i denne verden


Tegn på Demonisering


Demoners

juridiske rettigheter


Gå med andre vise

mennesker


Åndelig krigføringsverktøy


Bær ikke Nag til Herren


Hvordan tilbe Gud i Ånden


Kan en Kristen miste

sin frelse ?


Hvordan gjøre en selvbefrielse

fra Demoner


Frykten for Herren er begynnelsen av å motta kunnskap og visdom


Helliggjørelse


Hvorfor oppfører noen

kristne seg så dårlig


Åndelig Krigføring


Kunnskap, forståelse

og visdom


Bønnhemmeligheter


Et vist menneske vil ikke være partisk i dømming


Prøvelser og trengsler

testing av din tro


Endetiden

og Antikrists fall


Kunnskap og Visdom

er bedre enn alle....


Velg dine venner nøye


All kunnskap og visdom kommer direkte fra Gud


Frykten for Herren


Den Hellige Ånd


Den fullstendige overgivelsen


Kjærlighetens Kraft


Historien om Adam & Eva


Historien om Kong Salomo


Slutt aldri å høre på rettledning


Hvordan høre Guds stemme


Vokse i Guds kunnskap


Søk etter kunnskap

om Gud


Den Hellige Ånd er vår Hjelper, Lærer og Guide


Hvorfor verden

hater Jesus


Hold deg ydmyk når Gud begynner å frigjøre sin kunnskap til deg


Helbredende vers

fra Bibelen

KONGENES KONGE, JESUS KRISTUS.

InnsiktStikkord index


Artikkel index


Lese forslag


Mest lestSøk i våre artikler

Bibelvers etter Tema

Artikkel utvalg


Positiv tenkning


Satan`s store løgn


Vitnesbyrd - Narkotika, New Age og Demoner


Når frykt styrer livet ditt


Alt du trenger å vite om faste


Befrielse fra satanisme


Gud vil hjelpe deg med dine syndområder


100+ Spørsmål & Svar om Åndelig Krigføring


Hvordan gjenkjenne symboler på demonmakt?


Farene ved Hypnose


Farene ved Automatisk skriving


Gud vil støtte

deg fullt ut!


Når Gud føles langt

borte fra oss


Død og Liv er i

Tungens Makt


Kristne og

internettPornografi


Positiv tenkning


Satan`s store løgn


Vitnesbyrd - Narkotika, New Age og Demoner


Når frykt styrer livet ditt


Alt du trenger å vite om faste


Befrielse fra satanisme


Gud vil hjelpe deg med dine syndområder


100+ Spørsmål & Svar om Åndelig Krigføring


Hvordan gjenkjenne symboler på demonmakt?


Farene ved Hypnose


Farene ved Automatisk skriving


Gud vil støtte

deg fullt ut!


Når Gud føles langt

borte fra oss


Død og Liv er i

Tungens Makt


Kristne og

internettPornografi


Positiv tenkning


Satan`s store løgn


Vitnesbyrd - Narkotika, New Age og Demoner


Når frykt styrer livet ditt


Alt du trenger å vite om faste


Befrielse fra satanisme


Gud vil hjelpe deg med dine syndområder


100+ Spørsmål & Svar om Åndelig Krigføring


Hvordan gjenkjenne symboler på demonmakt?


Farene ved Hypnose


Farene ved Automatisk skriving


Gud vil støtte

deg fullt ut!


Når Gud føles langt

borte fra oss


Død og Liv er  i

Tungens Makt


Kristne og

internettPornografi


Troens Bibelvers

Bli oppmuntret


Lev et Godt og Rettferdig liv fremfor Herren


Hvordan bli fylt med Den Hellige Ånd


Lev godt i Den Hellige Ånd


Lydighet mot Herren


Tilgivende Bibelvers


Familiens Bibelvers


Tolkning av

Matteus 12:45 - Demoner


Synden av Utroskap


Kampbønn for å bryte Demoners juridiske rettigheter


Kampvers 

mot demoniske angrep


Kampvers fra Bibelen


Synderens Bønn


Det grunnleggende om evig frelse


Du har Guds Kraft til å vitne


Faller i ånden som kommer   fra Gud?


    Hvordan bedømme om et Ord er fra Herren


Hva er bønn


Søk Herren


Gud gjør ikke

forskjell på folk


Du er hva du tenker


Nå som jeg er frelst

hva gjør jeg så?


Å bli forvandlet ved å

fornye ditt sinn


Søk etter Guds kunnskap


Be om frelse for

dine nære kjære


Den fullstendige

overgivelsen


Kunnskap og visdom vil hjelpe

å holde deg trygg


Hva er dåpen i

Den Hellige Ånd


Helliggjørelse


I mange rådgivere er det sikkerhet


Den falske doktrine

av universalisme


Søk etter

Guds kunnskap


Den Hellige Ånd

er vår hjelper


4 nivåer av åndelig

krigføring mot

demoniske ånder


Vokse i Guds kunnskap


Prøvelser og trengsler

testing av din tro


Bruk kunnskapen som

Gud vil gi deg


Jezebels Mest

Typiske Kjennetegn


Guds folk er ødelagt av

mangel på kunnskap


Beordre demoner om å tre tilbake så du kan

vitne riktig for noen


All kunnskap og visdom

kommer direkte fra Gud


Jezebels ånd


Kunnskap og visdom er

bedre enn alle materielle

ting i denne verden


Tegn på Demonisering


Demoners

juridiske rettigheter


Gå med andre vise

mennesker


Åndelig krigføringsverktøy


Bær ikke Nag til Herren


Hvordan tilbe Gud i Ånden


Kan en Kristen miste

sin frelse ?


Hvordan gjøre en selvbefrielse

fra Demoner


Frykten for Herren er begynnelsen av å motta kunnskap og visdom


Helliggjørelse


Hvorfor oppfører noen

kristne seg så dårlig


Åndelig Krigføring


Kunnskap, forståelse

og visdom


Bønnhemmeligheter


Et vist menneske vil ikke være partisk i dømming


Prøvelser og trengsler

testing av din tro


Endetiden

og Antikrists fall


Kunnskap og Visdom

er bedre enn alle....


Velg dine venner nøye


All kunnskap og visdom kommer direkte fra Gud


Frykten for Herren


Den Hellige Ånd


Den fullstendige overgivelsen


Kjærlighetens Kraft


Historien om Adam & Eva


Historien om Kong Salomo


Slutt aldri å høre på rettledning


Hvordan høre Guds stemme


Vokse i Guds kunnskap


Søk etter kunnskap

om Gud


Den Hellige Ånd er vår Hjelper, Lærer og Guide


Hvorfor verden

hater Jesus


Hold deg ydmyk når Gud begynner å frigjøre sin kunnskap til deg


Helbredende vers

fra Bibelen

KONGENES KONGE, JESUS KRISTUS.

InnsiktStikkord index


Artikkel index


Lese forslag


Mest lestSøk i våre artikler

Bibelvers etter Tema

Artikkel utvalg


Positiv tenkning


Satan`s store løgn


Vitnesbyrd - Narkotika, New Age og Demoner


Når frykt styrer livet ditt


Alt du trenger å vite om faste


Befrielse fra satanisme


Gud vil hjelpe deg med dine syndområder


100+ Spørsmål & Svar om Åndelig Krigføring


Hvordan gjenkjenne symboler på demonmakt?


Farene ved Hypnose


Farene ved Automatisk skriving


Gud vil støtte

deg fullt ut!


Når Gud føles langt

borte fra oss


Død og Liv er i

Tungens Makt


Kristne og

internettPornografi


Positiv tenkning


Satan`s store løgn


Vitnesbyrd - Narkotika, New Age og Demoner


Når frykt styrer livet ditt


Alt du trenger å vite om faste


Befrielse fra satanisme


Gud vil hjelpe deg med dine syndområder


100+ Spørsmål & Svar om Åndelig Krigføring


Hvordan gjenkjenne symboler på demonmakt?


Farene ved Hypnose


Farene ved Automatisk skriving


Gud vil støtte

deg fullt ut!


Når Gud føles langt

borte fra oss


Død og Liv er i

Tungens Makt


Kristne og

internettPornografi


Positiv tenkning


Satan`s store løgn


Vitnesbyrd - Narkotika, New Age og Demoner


Når frykt styrer livet ditt


Alt du trenger å vite om faste


Befrielse fra satanisme


Gud vil hjelpe deg med dine syndområder


100+ Spørsmål & Svar om Åndelig Krigføring


Hvordan gjenkjenne symboler på demonmakt?


Farene ved Hypnose


Farene ved Automatisk skriving


Gud vil støtte

deg fullt ut!


Når Gud føles langt

borte fra oss


Død og Liv er  i

Tungens Makt


Kristne og

internettPornografi


Troens Bibelvers

Bli oppmuntret


Lev et Godt og Rettferdig liv fremfor Herren


Hvordan bli fylt med Den Hellige Ånd


Lev godt i Den Hellige Ånd


Lydighet mot Herren


Tilgivende Bibelvers


Familiens Bibelvers


Tolkning av

Matteus 12:45 - Demoner


Synden av Utroskap


Kampbønn for å bryte Demoners juridiske rettigheter


Kampvers 

mot demoniske angrep


Kampvers fra Bibelen


Synderens Bønn


Det grunnleggende om evig frelse


Du har Guds Kraft til å vitne


Faller i ånden som kommer   fra Gud?


    Hvordan bedømme om et Ord er fra Herren


Hva er bønn


Søk Herren


Gud gjør ikke

forskjell på folk


Du er hva du tenker


Nå som jeg er frelst

hva gjør jeg så?


Å bli forvandlet ved å

fornye ditt sinn


Søk etter Guds kunnskap


Be om frelse for

dine nære kjære


Den fullstendige

overgivelsen


Kunnskap og visdom vil hjelpe

å holde deg trygg


Hva er dåpen i

Den Hellige Ånd


Helliggjørelse


I mange rådgivere er det sikkerhet


Den falske doktrine

av universalisme


Søk etter

Guds kunnskap


Den Hellige Ånd

er vår hjelper


4 nivåer av åndelig

krigføring mot

demoniske ånder


Vokse i Guds kunnskap


Prøvelser og trengsler

testing av din tro


Bruk kunnskapen som

Gud vil gi deg


Jezebels Mest

Typiske Kjennetegn


Guds folk er ødelagt av

mangel på kunnskap


Beordre demoner om å tre tilbake så du kan

vitne riktig for noen


All kunnskap og visdom

kommer direkte fra Gud


Jezebels ånd


Kunnskap og visdom er

bedre enn alle materielle

ting i denne verden


Tegn på Demonisering


Demoners

juridiske rettigheter


Gå med andre vise

mennesker


Åndelig krigføringsverktøy


Bær ikke Nag til Herren


Hvordan tilbe Gud i Ånden


Kan en Kristen miste

sin frelse ?


Hvordan gjøre en selvbefrielse

fra Demoner


Frykten for Herren er begynnelsen av å motta kunnskap og visdom


Helliggjørelse


Hvorfor oppfører noen

kristne seg så dårlig


Åndelig Krigføring


Kunnskap, forståelse

og visdom


Bønnhemmeligheter


Et vist menneske vil ikke være partisk i dømming


Prøvelser og trengsler

testing av din tro


Endetiden

og Antikrists fall


Kunnskap og Visdom

er bedre enn alle....


Velg dine venner nøye


All kunnskap og visdom kommer direkte fra Gud


Frykten for Herren


Den Hellige Ånd


Den fullstendige overgivelsen


Kjærlighetens Kraft


Historien om Adam & Eva


Historien om Kong Salomo


Slutt aldri å høre på rettledning


Hvordan høre Guds stemme


Vokse i Guds kunnskap


Søk etter kunnskap

om Gud


Den Hellige Ånd er vår Hjelper, Lærer og Guide


Hvorfor verden

hater Jesus


Hold deg ydmyk når Gud begynner å frigjøre sin kunnskap til deg


Helbredende vers

fra Bibelen